INSTALLATIE, PERFORMANCE

Installatie, Performance


Robert Pennekamp, multi-media kunstenaar en brainstormer (Uithoorn, 1963), woont en werkt in Amsterdam. De laatste tijd, 2017, ben ik voornamelijk bezig met installaties en performances. Maar alles kan veranderen. Vaak is het een soort proces. Ik begin, het gaat ergens naar toe, maar onderweg gebeurt er zoveel dat ook interessant is, inspireert, aandacht vraagt… Het wordt theatraler. Er zitter strip en cartoon elementen in. Het heeft met brainstormen, mogelijkheden, vrijheid en open zijn te maken. Maar ook diversiteit aan activiteiten, exposities, opdrachten en projecten. Kijk maar in de agenda.
Mac-O-Bert, update, date, blind, 16, installatie, performance, experience, Robert, Pennekamp, 2016, model, babe, oil, video, robert pennekamp
Mac-O-Bert update 16; installatie, performance, experience door Robert Pennekamp; 2016

Mac-O-Bert, update 16, experience, installation, performance, Robert Pennekamp, 2016
Mac-O-Bert, update 16, experience, installation, performance, Robert Pennekamp, 2016
beeld, sculptuur, statue, sculpture, Upper Shadow, gevonden hout, Robert Pennekamp, keukenhof, recycle art, recycle, sloophout, wit,
Upper Shadow, gevonden hout, Robert Pennekamp, 264 x 110 x 110 cm, 2012
symbool, nieuw, logo, dieven, zigeuners, kunstschouw, geheimtaal, bos, landgoed, robert, pennekamp
Symbolen als levenspad, op landgoed, bij Kunstschouw, Robert Pennekamp

Interventies


Interventies, ik noem ze eigenlijk site specific art actions. Ze , schilderijen, tekeningen, collages. Daarnaast het organiseren en uitvoeren van kunst en community art projecten.

Artist Statement


Het gaat om dat te doen waar ik energie van krijg. En als ik erop terug kijk. Heeft het me opgeleverd wat ik ervan verwacht had?

Opleiding


Ik ben afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit als voedingskundige/bedrijfskundige. Ik heb het orientatiejaar aan de Gerrit Rietveld Academie gedaan en zo een 5 jaar Artless gedaan , een opleiding vergelijkbaar met DOG-time Gerrit Rietveld Academie, met docenten van de Rietveld Academie en de Rijksacademie.

Schilderijen, Tekeningen


De schilderijen en tekeningen zijn meestal abstract figuratief van aard. Ze zijn kleurig, aanwezig, met cartoon of stripachtige elementen. Het zijn een soort zoekprenten die op verschillende manieren zijn uit te leggen. Kleur, expressie, gelaagdheid, structuur en er zelf trots op zijn, zijn de belangrijkste kenmerken. Daarna zijn thema’s en series ontstaan. Vaak beginnen de schilderijen met menselijke figuren, die vervolgens geabstraheerd worden, zodat ze bijna abstract worden. Het spanningsveld tussen interessant, expressie, gevoel, er trots zijn op (en er na 3 maanden nog trots op zijn), zijn de criteria waarbij ik zeg dat een schilderij af is. Dat is het tijdstip waarop het schilderij de wijde wereld in kan en ook te koop is.

Site Specific Art Actions

De interventies noemt hij zelf Site Specific Art Actions. Een onverwachte specifieke actie of gebeurtenis op een speciale plek met een actie element. Vaak in de openbare ruimte en illegaal. Soms uit frustratie over de kunstwereld zoals die is, maar vaak ook vanuit rebellie over de heersende waarden en normen in de kunstwereld. Kunsthandel is namelijk heel wat anders dan zelf kunstmanen. En dat schuurt en vraagt om commentaar.

Collages


De collages zijn gemaakt met afbeeldingen van modellen, glitter en glamour. Thema’s waar ik mee werk zijn verleiding, reclame. In een later stadium zijn er ook collages van eigen tekeningen, als basis genomen. Ook brainstormen met collages, experimenten met collages.

Beelden


Beelden van gevonden hout, sloophout, hout gevonden bij de vuilnis. Maar ook van gevonden voorwerpen, nieuwe symbolen en artikelen uit de feestwinkel en tweede hands winkel. Duurzaamheid, milieu, hergebruik, herhaling zijn thema’s die gebruikt worden.
houten beeld, sculptuur, beeldenreeks, fine fine erik, binnen, gevonden, recycle, sloophout, symbolen, logo's, iconen, nieuw, beeldtaal, robert, pennekamp
Fine Fine Erik, houten beeld, 82 x 60 x 196cm, Robert Pennekamp, 2013

Performances


De performances zijn soms van politieke aard, zoals de Bush performances, maar ook thema’s als reclame, angst, het echte leven, onrecht en absurde invallen worden gebruikt. De video werken zijn registraties van installaties en performances en animaties.

Installaties


Installaties van gevonden voorwerpen, met hout, met vragen… en interactieve installaties.

Kunst en Community Art Projecten

Voorbeelden van de kunst en community art projecten zijn: Het eerste postmoderne Spookhuis, de KunstBAR, de ART DATE, Trash Art, Maak wat moois van al die rotzooi (over grof vuil en afval met buurtbewoners en kinderen), Het Levend Hekwerk (buurtbewoners die samen hun bouwschutting beschilderen) , het Atelier van Genot, het StraatMuseum (met 40 kunstenaars  in 40 etalages), het Kindermonument Joubertstraat (met schoolkinderen die ontwerpen maken voor een monument dat uitgevoerd wordt in mozaiek), de Site Specific Art Actions, de Mac-O-Bert, de Fijne Fijnerikken.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.