Ja Zeker, Lange Neus

Ja Zeker, Dikke Neus, Lange Neus. Ik heb mijn eigen waarheid en ik geloof er helemaal niks meer van. Het is een speciale tijd, waarin heel veel licht schijnt op allerlei vage zaken. Met verschillende waarheden naast elkaar. Een wereld waarin geld, macht, controle en het systeem ons beheersen. Je kan het wegzetten als een complottheorie, Wappie of complotdenken, maar dat is veel te makkelijk. Er is veel meer aan de hand. Maar er is veel mis met het politieke systeem, de media, de geneesmiddelenindustrie, het rechtssysteem, de wetenschap en het economische systeem. Een wereld van dualiteit. Een systeem dat is doorgedraaid, waar we allemaal in vast zitten. Een nieuwe wereld? Een andere manier van denken en doen? Eeen dikke lange neus naar het systeem.

Zien we wel wat we willen zien?

Het beeld is wit en gemaakt van gevonden hout, voornamelijk multiplex hout. Het bestaat uit verschillende delen die in elkaar passen. Drie delen, een kop, een onderstuk en een paal, die allemaal los zitten en in elkaar passen.

Zoek jij zelf je richting ?

Het beeld is conceptueel, het lijkt figuratief. Het is ontstaan als antwoord op “Vraag het de Kadodo”. Het concept van het beeld is uit de lucht komen vallen, als iets dat me overkwam. Toen ik verder ging onderzoeken, bleek dat ik al vaker iets gemaakt had dat er op lijkt qua beeltenis. Zie de ander lange neuzen. Of deze, en deze. Onbewust, maar nu bewust. Over gebleven, na verschillende schetsen en vervolmaakt. Daarna uitgevoerd in hout. Maar wat is de betekenis? Het heeft nog een bepaalde mate van abstractie en openheid. Je kan er een vogelbek dier in zien. Het heeft iets van een richting aanwijzer. Maar ook iets van een neus, een kop, een beest, een lange neus, een dikke neus, Pinocchio. We worden voor gelogen en trappen er allemaal in. We zijn blind en willen graag het goede geloven. Of we laten ons leiden door angst. Maar de werkelijkheid kan wel eens heel anders zijn. Er komt dan ook steeds meer aan het licht. Doe onderzoek, denk zelf na en trekt je conclusies. Van mij hoef je niks aan te nemen. Het is zoals het is.

Tegendraads of eigen verantwoordelijkheid nemen, is dat complotdenken?

Je kan er verschillende kanten mee op. Het heeft iets tegendraads. Voor mij staat het voor je eigen pad kiezen en zelf je verantwoordelijkheid nemen. Actie, voor of tegen, de wereld redden of in ieder geval een intentie tot meer leven in overeenstemming met de natuur en moeder aarde.

Het beeld is gemaakt voor binnen, maar kan ook buiten staan, voor kortere tijd. Het is gemaakt van gevonden hout, triplex, en multiplex, behandeld, verlijmd, gegrond en afgelakt. In feite dus 10 keer goedkoper dan hetzelfde beeld zou zijn in brons, maar dat brengt ook met zich mee dat het niet eeuwig houdbaar en heel en mooi blijft. Het hout gaat werken en heeft onderhoud nodig.

Ja zeker, Dikke Neus, Lange Neus, vraag het, de oplossing, 210 x 70beeld, sculptuur, vraag, oplossing, gevonden, hout, recycle art, duurzaam, duurzaamheid, robert, pennekamp, beest, oog, bek, snuit, neus, bewerkt, geschuurd, effect, multiplex, laag, lagen
Ja zeker, Dikke Neus, Lange Neus, vraag het, de oplossing, 250 x 70 x 60 cm, houten beeld, Robert Pennekamp, 2022