Thomas Hirschhorn, Amsterdam, Robert, Pennekamp, Spinoza, Festival, harde uitspraken, koelkast, koelkastdeuren,

Spinoza Festival Thomas Hirschhorn met Harde Uitspraken

Spinoza Festival Thomas Hirschhorn met Harde Uitspraken


Op uitnodiging van Thomas Hirschhorn doe ik mee met het “Running Event” tijdens het Spinoza Festival. Een eer om mee te mogen doen met de harde uitspraken op koelkastdeuren. Ditmaal worden ze ter plekke gemaakt. En dan gewoon op lege gevonden koelkastdeuren. Dus niet ingelijst en niet beschilderd dit keer.

Je hoeft niks, je moet niks…


Mijn bedoeling is niet een lezing te geven of een wetenschappelijk onderbouwd stuk te schrijven of hier even de waarheid te verkondigen. Mijn bedoeling is een aanzet te geven tot… Zie dit als een experiment, als een steen die ik in het water gooi om te kijken wat er gebeurt. Waar het naar toe gaat, wat er uitkomt.
Wat er gaat gebeuren is voor mij net zo spannend als voor jullie. Maar jullie kunnen me wel helpen. Het gaat om de weg, niet om het resultaat. Zie het als een speels leermoment. Je hoeft niks, je moet niks, maar wellicht kan je er wat mee…

Zin van het leven


De invalshoek is “de zin van het leven”. Wat is jouw Harde Uitspraak ? Als je dat in een zin op een koelkastdeur zou mogen laten zetten, wat zou je er dan op laten zetten ? Ter plekke kan je langskomen en je tekst op een koelkastdeur laten zetten. Tijdens dit Spinoza festival maken we op indirecte manier kennis met het gedachtegoed van Spinoza door Thomas Hirschhorn. Bij Spinoza’s gedachtegoed is “verbeelding is noodzakelijk”. Ook “als je je iets inbeeldt kan je het en als je iets niet denkt te kunnen dan doe je het niet”. Spinoza ging uit van “dat we door een deugdzaam leven vreugde konden ervaren” en is ook van de gedachte “denk wat je wil en zeg wat je denkt”.

Running Event Thomas Hischhorn


Running Event Thomas Hirschhorn: Robert Pennekamp met Harde Uitspraken.
Zaterdag 30 mei: 14.00 uur – Spinoza FestivalHarde Uitspraken op Koelkastdeuren


Ik heb er zeker weer wat van geleerd. Thomas Hirschhorn gaf me genoeg stof om over na te denken. Want hij is wel een van de inspirerende kunstenaars die als voorbeeld je laten nadenken over kunst en filosofie.